Jobba hemifrån i Coronatider

Är det så att ditt bolag likt många andra har satt samhället i fokus och uppmanat sina anställda att arbeta hemifrån? Då kanske du har märkt att det är lite svårt att komma in i att jobba hemifrån? Det är du absolut inte ensam om. Det vanliga är ju att man lämnar hemmet och går in i ”work-mode” när man kommer fram till jobbet. Nu ska du komma in i den känslan utan att ens lämna matbordet, det är absolut inte det enklaste.

Jag har tidigare jobbat på distans och tror mig har lite tips som kanske kan hjälpa dig att kunna arbeta mer effektivt hemifrån. 

1. Klä på dig samma kläder som vid en vanlig dag

Är det så att du brukar stryka en skjorta och slänga på ett par jeans varje morgon innan du går till jobbet så ska du fortsätta med detta. Detta är ett väldigt bra tips och hjälper mycket tycker jag! Att klä på sig ordentliga kläder gör att man (i alla fall jag) kommer in i en annan känsla. Att sitta i shorts och utan tröja hela dagen gör dig mer avslappnad och du kommer inte vara lika effektiv tror jag. 

2. Fixa innan du sätter dig och jobbar

Ät frukost som vanligt, klä på dig jobbkläder och fixa sen iordning runt dig. Vad jag menar är att fixa disken, städa på bordet där du ska sitta, damsug lägenheten, töm diskmaskinen, ja gör ALLT som kan vara ett störmoment före du sätter dig och jobbar. Annars är det väldigt lätt hänt att du får för dig att fixa detta för att du stör dig på det. När du väl har satt dig ner med datorn för att jobba så vill du minimera alla störningsmoment som finns, just för att kunna vara så effektiv som möjligt.

3. Ta pauser och en ordentlig lunchrast

Du kanske tänker att du ska riva igenom arbetsdagen lite snabbar just för att du sitter hemma? Det tror jag många gör faktiskt. Men se till att ta pauser exakt som du brukar göra när du är inne på jobbet. Du arbetar inte 8 timmar per dag när du jobbar, det kan jag lova dig. Du brukar snacka med lite kollegor, gå till och från möten, gå och ta kaffe och säkert mycket annat. Så se till att ta pauser även hemma. Varje timma bör du resa på dig 5-10 minuter, detta kommer göra att du kan koncentrera dig bättre under hela dagen. Ta även en ordentlig lunchrast. Sitt inte och ät vid datorn och jobba vidare. Det funkar i några dagar, men det är inte hållbart i längden.

4. Ta videomöten med dina kollegor

Sätt upp stående videomöten med dina kollegor, även fast ni inte har något väldigt viktigt att prata om. Det finns säkert människor i ditt team som får energi av gemenskap och att prata med andra människor (även kallat extroverter). Det är bra att låta folk få prata av sig lite, det kan bli väldigt ensamt i längden att jobba ensam hemifrån och vissa kanske ”springer på väggarna”. Videomöten är bra på grund av punk 1, det tvingar dina kollegor att klä på sig ordentliga kläder. Eller ja, det tvingar dom att ta på något på överkroppen om inte annat!

5. Hitta vad som funkar för dig

Testa dig fram vad som funkar för att just du ska kunna jobba hemifrån så effektivt som möjligt. Kanske kan mina tips vara till någon nytta, det hoppas jag! Har du några tips, dela gärna med dig av dom i en kommentar.

Ta hand om dig själv och ta hand om andra. Bry dig om riskgrupperna och stanna hemma så länge som det behövs.