Klassisk mat på Bali – 5 otroliga rätter

Bali, den tropiska ön i Indonesien, är inte bara känd för sina vackra stränder och kulturella rikedomar, utan även för sin utsökta mat. Balinesisk mat är en blandning av traditionella indonesiska smaker och lokala ingredienser, vilket resulterar i en unik och smakrik upplevelse. I denna artikel tar vi en närmare titt på några av de mest populära och klassiska maträtterna på Bali, vad de innehåller och vad de kostar.

Läs även om när man ska resa till Bali och när regnsäsongen är.

1. Nasi Goreng

Nasi Goreng, eller stekt ris, är en av de mest kända och älskade rätterna i Indonesien och Bali. Denna färgstarka och smakrika rätt består av ris som steks med en blandning av grönsaker, kyckling, räkor eller tofu, samt kryddor som vitlök, schalottenlök, chili och sojasås. Nasi Goreng serveras ofta med ett stekt ägg på toppen och några skivor gurka och tomat vid sidan. Priset för en portion Nasi Goreng varierar beroende på restaurang, men ligger oftast mellan 20 000 och 50 000 IDR (cirka 14-35 kronor).

2. Babi Guling

Babi Guling, eller grillat spädgris, är en av Balis mest kända och traditionella rätter. Grisen marineras i en blandning av kryddor, såsom vitlök, ingefära, gurkmeja, galangal och chili, innan den grillas över öppen eld i flera timmar. Detta ger köttet en krispig yta och en saftig, smakrik insida. Babi Guling serveras vanligtvis med ris, grönsaker och en kryddig sambal. Priset för en portion Babi Guling kan variera, men ligger oftast mellan 50 000 och 100 000 IDR (cirka 35-70 kronor).

3. Sate Lilit

Sate Lilit är en annan populär balinesisk maträtt som består av grillade spett av kött, oftast fisk, kyckling eller fläsk, som blandas med riven kokos, kokosmjölk, citrongräs, vitlök och chili. Köttet formas runt bambuspett och grillas sedan över öppen eld. Sate Lilit serveras vanligtvis med en kryddig sambal och ris. Priset för en portion Sate Lilit ligger oftast mellan 30 000 och 60 000 IDR ( cirka 20-40 kronor).

4. Lawar

Lawar är en traditionell balinesisk sallad som kombinerar färska grönsaker, kokos, kryddor och ofta hackat kött eller blod. Det finns många varianter av Lawar, men de vanligaste ingredienserna är grön papaya, bönor, vitkål, långbönor och gurkmeja. Lawar serveras ofta som en sidorätt till andra balinesiska rätter, såsom Babi Guling eller Nasi Campur. Priset för en portion Lawar varierar, men ligger oftast mellan 10 000 och 30 000 IDR (cirka 7-20 kronor).

5. Nasi Campur

Nasi Campur, eller blandat ris, är en populär balinesisk rätt som består av en portion ris omgiven av en mängd olika små rätter, såsom grönsaker, fisk, kött, tofu, tempeh och sambal. Nasi Campur är en utmärkt möjlighet att smaka på flera olika balinesiska smaker i en enda måltid. Priset för en portion Nasi Campur varierar beroende på vilka ingredienser som ingår, men ligger oftast mellan 30 000 och 60 000 IDR (cirka 20-40 kronor).

Smakrik och mångsidig matkultur

Balis kulinariska landskap är lika mångsidigt och färgstarkt som ön själv. Oavsett om du är en äventyrlig matälskare eller föredrar mer bekanta smaker, finns det något för alla på denna tropiska paradisö. De klassiska balinesiska rätterna erbjuder en perfekt blandning av sött, salt, surt och kryddigt, vilket gör varje måltid till en oförglömlig upplevelse.

När du besöker Bali, se till att prova dessa fem populära maträtter för att få en autentisk smak av ön. Oavsett om du äter på en enkel gatukök eller en finare restaurang, kommer du att bli förvånad över den rika smakpaletten och de överkomliga priserna. Så nästa gång du planerar en resa till Bali, glöm inte att inkludera dessa utsökta rätter i din resplan och njut av en kulinarisk resa genom paradiset.