Jobba på Bali – vilken dröm!

Min liksom många andras dröm är att kunna arbeta och jobba från paradiset Bali i Indonesien. Jag har gjort just detta under en period och tänkt i detta inlägget berätta om hur jag tycker att det är att jobba på Bali, vad som kan vara bra att tänka på när du vill jobba på Bali och hur du kan komma från där du är idag till att kunna arbeta från en strand på Bali! Nu kör vi igång!

Tänk vilken dröm att kunna arbeta med endast sin dator på Bali!

1. Att tänka på när du jobbar på Bali

En sak som är viktig att tänka på om du vill jobba på Bali är att du måste ha ett jobb sedan tidigare. Det finns inga jobb för oss utlänningar att ta del av på Bali som Balineser kan göra istället. Vi är för det första alldeles för dyra jämfört med vad Balineserna är och sen krävs det ett väldigt speciellt visum för oss om vi vill arbeta på Bali (med en Indonesisk lön), och detta visumet är nästintill omöjligt att få och väldigt dyrt. Så se till att du har ett jobb sedan innan som du kan sköta på distans från Bali.

2. Visum för att arbeta på Bali

När du vet att du ska stanna en längre tid på Bali är det viktigt att du ser till så att du har rätt visum för att göra detta. Annars kan det bli problem när du ska lämna landet, och även väldigt dyrt för dig. När du som svensk kommer till Bali får du ett visum som räcker i 30 dagar. Oftast (egentligen alltid) måste du ha en utresebiljett inom dessa 30 dagar att visa upp i custom på flygplatsen. Jag har varit med om att jag är tvungen att boka en biljett på plats, till att dom bara frågar hur länge man har tänkt att stanna.

Ska du nu stanna mer än 30 dagar finns det lite olika alternativ för dig:

  1. Du kan inför din resa se till att skaffa ett visum som håller i 60 dagar istället för dagar. Du skickar in en ansökan till ambassaden med ditt pass (se till att skicka rekommenderat) och får sedan tillbaka passet med visumet i.
  2. Du kan inom dina 30 dagar flyga ut ur landet och sedan flyga tillbaka. Då får du 30 ny dagar. Billiga destinationer att flyga till är Perth i Australien och Kuala Lumpur i Malaysia. Har du inte varit i KL kan jag rekommendera 2-3 dagar där om du ändå är där! Perth befinner jag mig i just nu, och även det kan jag rekommendera starkt! Dock längre än några dagar. Kanske en vecka i alla fall!

Se till så att du har full koll på ditt visum och visumtiden innan du åker. Jag stannade en gång över 3 dagar efter att mitt visum gick ut på grund av vulkanutbrott och alla flyg var inställda. När vi då skulle lämna förklarade vi hur det låg till men dom tog ändå in oss i ett rum och försökte skrämma oss. Slutade med att vi för 2 personer fick betala ca 500 SEK för tiden vi hade stannat över.

Har efter det inte haft några problem med att komma in på Bali!

3. Vad ska du jobba med på Bali

Ja nu till kanske den viktigaste frågan: Vad ska du egentligen jobba MED på Bali? Det ”måste” vara något som du kan sköta remote. I de flesta fall är det så. Men kanske handlar din business om att fota modeller på Bali, då är ju Bali din hemort.

Jag arbetar med digital marknadsföring och har en anställning på ett företag i Stockholm. Jag lyckades efter att ha visat på fördelarna att jag kan arbeta remote att få igenom det. Det har funkat väldigt bra att arbeta såhär då det inte spelar något roll vart jag befinner mig så länge jag har min dator.

Vad jag gillar med att arbeta på Bali förutom människorna (dom bästa!!), klimatet och känslan att kunna arbeta remote är att det är så prisvärt. För att jag ska tjäna pengar behöver jag bara arbete 50% och kan resterande tiden arbeta med projekt som jag vill utveckla men inte tjänar pengar på än, eller så kan jag surfa! 😉 Det är underbart att kunna ha det så! Det hade ju aldrig fungerat i Stockholm..

Vill du börja jobba med digital marknadsföring på Bali så är en utbildning på en yrkeshögskola att rekommendera! Jag studerade 1,5 år och efter det hade jag flera företag som ryckte i mig och jag kunde välja ganska fritt. Då valde jag på det jag trivdes bäst med och där jag kunde få friheten att jobba på paradis som Bali!

4. Vart ska du jobba på Bali

Det finns så många olika Co-working ställen och caféer där du kan arbeta på. Detta förtjänar ett eget inlägg längre fram tycker jag. Men för nu rekommenderar jag att du lämnar Kuta snabbare än kvickt och beger dig längs kusten mot Canggu där du kommer att trivas som Marcus på Bali!

Mysiga caféer, helt okej strand, bra surfing för nybörjare och helt okej priser. Utifrån vad du är van med i Sverige så är det väldigt bra priser!

5. Viktigt sedan december 2022

Från och med december 2022 så tillåter inte Indonesien längre sex utanför äktenskapet. Straffet kan bli upp till ett års fängelse, och det gäller även turister. Dock ska guvenören på Bali ha garanterat att inget kommer påverka Bali som resmål och det kommer inte bli några problem för turister.

Läs även: Vad kostar det på Bali?


Har du några frågor eller funderingar på hur det är att arbete på Bali så kontakta mig gärna här eller på Instagram under @satherstromphoto där du även hittar många resebilder från mina resor till Bali.